مدارس و بیمارستانها از مهمترین و حیاتیترین مکانها در هر شهری یا منطقهای هستند و همیشه باید مجهز به آخرین تکنولوژی روز دنیا باشند. حادثه هیچگاه خبر نمیکند و همه مسئولان باید برای مقابله با حوادث غیر مترقبه آماده باشند.
از طرفی صنایعی مانند پالایشگاههای نفتی هر کشوری، باید از مجهزترین سیستمها برای مهار هرگونه حوادثی از جمله آتش سوزی و زلزله برخوردار باشند تا بتوانند به خوبی با این حوادث مقابله کنند. این روزها با پیشرفت تکنولوژی، سیستمهای طراحی و ساخته شدهاند که میتوانند از جلوگیری این حوادث در ابعاد بزرگتر جلوگیری کنند و حتی بیش از پیش به مهار هرچه سریعتر این حوادث کمک کنند. در این مطلب از سایت گنجینه پاوان قصد داریم به بررسی دتکتورهای ترکیبی بپردازیم.
دتکتور ترکیبی
دتکتور یا دستگاههای تشخیص آتش سوزی، یکی از قطعات مهم در سیستمهای کشف و اعلام حریق هستند. یکی از اهداف مهم طراحی و ساخت دتکتورها این است که آتشسوزی پیش از گسترش، مهار شود. سنسورهایی که در انواع دتکتورها به کار میروند میتوانند به دود، حرارت و کربن منواکسید حساس باشند و طبق همین المانها دتکتورها در دستهبندی متفاوتی قرار میگیرند.
دتکتورهای ترکیبی دو یا چند سنسور متفاوت دارند. مثلا میتوانند همزمان حرارت بالا و دود را تشخیص دهند و به حضور سریعتر آتش نشانان و مهار سریعتر آتش کمک کنند. دتکتورها دارای آلارم هستند که این زنگ هشدار در مواقع آتشسوزی به صدا درمیآید.
انواع دتکتور ترکیبی
دتکتورهای ترکیبی در دو نوع دتکتور ترکیبی متعارف و دتکتور ترکیبی آدرسپذیر به بازار عرضه شدهاند. از طرفی در یک نوع دستهبندی دیگر، دتکتورهای ترکیبی براساس نوع سنسور به دو دسته دتکتور ترکیبی همچنین با توجه به نوع دود و حرارت و دتکتور ترکیبی از نوع کربن منواکسید و حرارت در نمایندگیهای معتبر مراکزی که لوازم اطفا و پیشگیری از حریق را عرضه میکنند، موجود هستند.
همچین بخوانید: ضوابط و استاندارد نصب تجهیزات اعلام حریق
کاربرد دتکتور ترکیبی
دتکتور دود و حرارت میتواند هر گونه آتش سوزی اعم از آتش سوزی با دود کم یا بدون دود را تشخیص دهد و همچنین در تشخیص آتش سوزی با دود گسترده نیز به کار میرود.
هتلها، بیمارستانها و مسیرهای خروج اضطراری، کتابخانهها، انباری منازل مسکونی، مکانهایی که امکان رخداد آتش سوزی به صورت دودزا و حرارت زا پیش بینی میشود و مکانهایی که امکان پیشبینی وقوع نوع آتشسوزی، با مشکل مواجه میشود، از جمله مکانهایی هستند که باید از دتکتور ترکیبی استفاده کنند.
نکته مهمی که در این میان باید ذکر شود، این است که در محیطهای صنعتی، از آنجایی که حساسیت بالایی دارند نباید از دتکتور ترکیبی استفاده شود. در اینگونه مکانها، استفاده از دتکتور دودی و دتکتور حرارتی باید به صورت جداگانه باشد.
مزایای استفاده از دتکتور ترکیبی
از آنجایی که دتکتور دودی-حرارتی دارای دو سنسور قوی برای تشخیص دود و حرارت ناشی از آتشسوزی یا هردوی آنها به صورت همزمان میباشد، اگر میخواهید ایمنی بیشتری را در ساختمان تجربه کنید، بهتر است به جای دو دتکتور دودی و دتکتور حرارتی از یک دتکتور دودی-حرارتی که دو سنسور قوی دارد استفاده کنید.
پیشتر نیز اشاره کردیم که استفاده از دتکتور دو سنسوره دودی-حرارتی در برخی مکانها مانند پالایشگاهها، ممنوع است و بهتر است به صورت جداگانه از دتکتور دودی و دتکتور حرارتی استفاده کرد. موارد زیر برخی از مزایای دتکتورهای ترکیبی دودی-حرارتی هستند.
- قابلیت استفاده جداگانه از سنسور دود یا حرارت یک دتکتور ترکیبی
- میزان حساسیت به دود و حرارت در دتکتور ترکیبی قابل تنظیم است
- کم شدن هشدار کاذب
- دمای هشدار قابل تنظیم است.
- طول عمر بالا
- دارای چراغ نشان دهنده وضعیت
- کاهش میزان هزینهها برای خرید سیستم اعلام حریق.
قیمت دتکتور ترکیبی
فاکتورهای زیادی در تعیین قیمت دتکتورهای ترکیبی موثر هستند. اینکه دتکتور ترکیبی متعارف باشد یا آدرسپذیر و برند دتکتور تعیین کننده قیمت آن هستند. قیمت دتکتورهای ترکیبی آدرس پذیر، حدودا دو برابر قیمت دتکتورهای ترکیبی متعارف میباشند. از طرفی برندهای اروپایی و وارداتی قیمت بالاتری نسبت به انواع دتکتورهای ایرانی دارند. برای اینکه از لیست به روز شده قیمتهای انواع دتکتور مطلع شوید، میتوانید با شماره تلفنهای درج شده در کیوپیکت تماس بگیرید.
سخن پایانی
اهمیت مدارس و بیمارستانها در کنار صنایع حیاتی همچون پالایشگاههای نفت در پیشگیری و مقابله با حوادث غیرمترقبه، نیازمند بهرهگیری از تکنولوژیهای پیشرفته و دقیقی است که دتکتورهای ترکیبی نمونهای بارز از این فناوریها به شمار میروند. توانایی این دستگاهها در تشخیص همزمان چندین نوع خطر مختلف، از جمله دود، حرارت و کربن منواکسید، امکان مقابله سریعتر و مؤثرتر با حوادث را فراهم میآورد. با این حال، باید دقت داشت که استفاده از این تکنولوژیها باید با توجه به نیازها و شرایط خاص هر محیط و با رعایت استانداردهای مربوطه صورت گیرد. به این ترتیب، دتکتورهای ترکیبی میتوانند نقش مهمی در افزایش ایمنی و کاهش خطرات احتمالی در مواقع حساس ایفا کنند.