گالری

گالری

16 اردیبهشت 1403

10:56

mag.qpket logo
Search
Generic filters

16 اردیبهشت 1403

10:56

Search
Generic filters
دسته بندی مطالب
پست های اخیر
ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید
پنل اعلام حریق

پنل اعلام حریق چیست و چگونه عمل می کند؟

اشتراک گذاری

فهرست مطالب

یک سیستم اعلام حریق از بخش‌های مختلفی تشکیل می‌شود. درصورت وجودِ کار منظم و هماهنگ تمام بخش‌ها، این سیستم در مواقعی که آتش‌سوزی اتفاق بیفتد می‌تواند به‌درستی عمل کرده و همه افراد را از این اتفاق مطلع کند.

اصلی‌ترین بخشی که در یک سیستم اعلام حریق در نظر گرفته‌شده است، پنل اعلام حریق است. در واقع کنترل پنل اعلام حریق بخشی است که هماهنگی اجزای سیستم اعلام حریق را کنترل می‌کند و باعث عملکرد درست این سیستم می‌شود. در ادامه با ما همراه شوید تا توضیح دهیم که کنترل پنل اعلام حریق چیست و چگونه عمل می‌کند.

پنل اعلام حریق چیست

پنل اعلام حریق چیست؟

در خصوص پنل‌های اعلام حریق باید بدانید که آن‌ها به‌عنوان بخش کنترل‌کننده سیستم‌های اعلام حریق فعالیت می‌کنند. این پنل ها در تمام ساختمان‌های مسکونی، مراکز تجاری و فروشگاه‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند. یکی از مهم‌ترین وظایف پنل اعلام حریق، کار پردازش کردن اطلاعات است و همچنین این سیستم‌ها دارای توانایی تصمیم‌گیری مناسب با درنظر گرفتن شرایط حریق هستند.

در مرکز کنترل سیستم‌های اعلام حریق، کارها و وظایفی که لازم است انجام شود توسط میکروپروسسورهای این سیستم انجام می‌شود. در واقع هدف از نصب سیستم‌های اعلام حریق این است که بر محل وقوع آتش‌سوزی نظارت کامل داشته باشیم و بتوانیم به این صورت افراد را از محل دقیق و مرکز اصلی آتش‌سوزی مطلع کنیم.

انواع پنل های اعلام حریق

پنل‌های اعلام حریق دارای دو نوع مختلف هستند: پنل‌های متعارف و پنل‌های آدرس‌پذیر. قبل از اینکه بخواهید پنل اعلام حریق مناسب برای یک ساختمان نصب کنید، باید به‌طور کامل با این دو نوع پنل اعلام حریق آشنایی داشته باشید و بدانید که تفاوت این دو پنل در چه مواردی است. در ادامه هر دو نوع پنل‌های اعلام حریق را بررسی کرده و ویژگی‌های آن‌ها را بیان می‌کنیم.

پنل های اعلام حریق متعارف

همان‌طور که گفته شد یکی از پنل‌های اعلام حریق، پنل اعلام حریق متعارف است. این پنل در واقع شامل مجموعه‌ای از مدارها است. با وجود این مجموعه مدار، پنل‌های اعلام آتش‌سوزی می‌توانند سنسورهای تشخیص‌دهنده آتش را به پنل مرکزی سیستم متصل کنند.

اگر قصد داشته باشیم برای یک ساختمان از کنترل پنل اعلام حریق متعارف استفاده کنیم، باید ابتدا ساختمان را به چندین بخش تقسیم کنیم به‌طوری‌که هر بخش شامل دستگاه‌های متناسب با عملکرد و کاربرد همان بخش است. هرکدام از این بخش‌ها شامل ناحیه کلی از ساختمان یا یک طبقه‌ کامل از ساختمان هستند. پنل اعلام حریق متعارف، انتخاب بسیار خوبی برای مدیریت آتش‌سوزی در ساختمان‌های کوچک مانند مغازه، مدارس و رستوران و … می‌باشد.

ویژگی‌های پنل‌های اعلام حریق متعارف

بین پنل‌های متعارف و آدرس‌پذیر تفاوت‌هایی وجود دارد که شما می‌توانید با بررسی کردن این تفاوت‌ها و ویژگی‌های هر دو سیستم، بهترین گزینه را بین این دو نوع پنل انتخاب کنید. در کنترل پنل اعلام حریق متعارف هنگامی که آتش‌سوزی تشخیص داده می‌شود، از طریق سنسورهای سیستم اعلام حریق به قسمت پنل این سیستم، سیگنال ارسال می‌شود. این سیگنال سبب می‌شود که لامپ LED روشن شود. این لامپ LED محل آتش‌سوزی را به آتش‌نشانان نشان می‌دهد و این ویژگی می‌تواند به آتش‌نشانان برای مهار آتش کمک بزرگی کند.

یک مورد دیگر از ویژگی‌های سیستم‌های اعلام حریق با پنل‌های آدرس پذیر، هزینه‌ بالای این سیستم‌ها است. علت این هزینه‌ بالاتر امکانات بسیاری است که سیستم‌های اعلام حریق آدرس پذیر در اختیار استفاده‌کنندگان قرار می‌دهند. با وجود هزینه بالای نصب پنل‌های اعلام حریق، به‌طورکلی سیستم‌های آدرس پذیر نسبت به سیستم‌های متعارف قیمت مناسب‌تری دارند. در سیستم‌های متعارف لازم است دستگاه و هشداردهنده‌های هر منطقه را سیم‌کشی کنید.

پنل های اعلام حریق آدرس پذیر

سیستم‌های اعلام حریق آدرس‌پذیر، در مقایسه با سیستم اعلام حریق متعارف نمونه‌های پیشرفته‌تری هستند؛ بنابراین به یک مرکز کنترل پیچیده‌تر نیاز دارند. در دستگاه مرکزی اعلام حریق آدرس‌پذیر، تمامی تجهیزات این سیستم بر روی یک مدار قرار می‌گیرند و سپس به‌صورت حلقوی سیم‌کشی آن‌ها انجام می‌شود. در پایان سیم‌کشی، قسمت پایانی سیم به کنترل پنل اعلام حریق بر می‌گردد.

پنل‌های اعلام حریق با توجه به قابلیت‌های پیشرفته‌تری که دارند، می‌توانند نظارت و کنترل بیشتری را بر سیستم اعلام حریق داشته باشند؛ بنابراین برای محیط‌های بزرگی مانند ادارات بزرگ، ساختمان‌های تجاری و یا مسکونی بزرگ، اماکن تفریحی و گردشگری و… بسیار مناسب هستند. کنترل پنل اعلام حریق آدرس‌پذیر، بر اساس لوپ تقسیم‌بندی می‌شود. به این صورت که انواعی از این پنل‌ها مانند کنترل پنل آدرس‌پذیر تک لوپ، دو لوپ، چهارتا هشت لوپ وجود دارد.

ویژگی‌های پنل های اعلام حریق آدرس پذیر

از مهم‌ترین ویژگی‌هایی که در مورد کنترل پنل‌های اعلام حریق از نوع آدرس‌پذیر وجود دارد، تشخیص سریع و فوری محل آتش‌سوزی است. این سیستم‌ها زمانی مورد استفاده قرار می‌گیرند که تشخیص فوری محل دقیق حریق برای ما از اهمیت بالایی برخوردار باشد. با توجه به سیم‌کشی این نوع سیستم که مانند حلقه است، کل سیستم به یک یا چند حلقه متصل شده و موقعیت مکانی هر دستگاه و هر بخش این سیستم به‌راحتی قابل‌تشخیص است. اگر به دنبال سیستم اعلام حریقی هستید که امکان وقوع اشتباه را محدود کند، سیستم‌های آدرس‌پذیر بهترین گزینه برای شما هستند.

پنل های اعلام و اطفا حریق آدرس پذیر

این وسیله در سیستم هایی که تجهیزات اطفا حریق هم در آن تعبیه شده است کاربرد دارد. یک سیستم اعلام و اطفا شامل تجهیزات اعلام حریق از جمله دتکتورها و دستگاه های هشدار است و اطفا حریق شامل خاموش کننده های گازی، آبی یا فوم که بستگی به شرایط و نوع تجهیزات حاضر در محل می تواند متفاوت باشد. در محیط های صنعتی یا انبارها که تجهیزات مهمی در محل وجود دارد علاوه بر تشخیص به موقع اطفا آن هم بسیار اهمیت دارد. بنابراین هر دو سیستم اعلام و اطفا با هم ترکیب می شود. در این سیستم هم پنل وجود دارد که با اضافه شدن ماژول توانایی پشتیبانی از سیستم اطفا حریق هم وجود دارد.

نحوه کار با پنل اعلام حریق

در آخر بعد از آشنایی با پنل‌های اعلام حریق و انواع آن‌ها، شما باید بدانید که چطور می‌توان با این پنل‌ها کار کرد. گاهی در مواقعی که آتش‌سوزی ایجاد می‌شود، این امکان وجود دارد که لازم باشد شما نیز با کنترل پنل اعلام حریق در ساختمان کار کنید؛ بنابراین باید اطلاعات کلی و بسیار ساده‌ای را در خصوص چراغ‌ها و کلیدهای این پنل کسب کنید.

کلیدها:

  • Reset: از این کلید جهت پاک کردن حافظه دستگاه و ریست آن استفاده می‌شود.
  • Evacuate: از این کلید جهت تست کردن دیوایس‌ها استفاده می‌شود.
  • Silence Alarm Sounder: از این کلید برای بی‌صدا کردن آژیر استفاده می‌شود.

چراغ‌ها:

  • LED سبز: این چراغ مانند بسیاری از دستگاه‌های دیگر در کنترل پنل اعلام حریق نیز فعال بودن این پنل را نمایش می‌دهد.
  • LED قرمز: این چراغ نشان‌دهنده وضعیت اعلام حریق می‌باشد.
  • LED زرد: این چراغ وجود یک خطا در سیستم اعلام حریق را نشان می‌دهد.

سوالات متداول در مورد پنل اعلام حریق

پنل اعلام حریق چیست؟

بخش کنترل‌کننده سیستم‌های اعلام حریق است که کار پردازش اطلاعات را انجام می‌دهد.

چطور می‌توان با کنترل پنل اعلام حریق کار کرد؟

برای کار با سستم های اعلام حریق باید با دکمه‌ها و چراغ‌های این دستگاه آشنا باشید.

انواع پنل‌های اعلام حریق چیست؟

سیستم آدرس‌ پذیر و سیستم اعلام حریق متعارف.

کدام نوع پنل پیشرفته‌تر است؟

سیستم‌های اعلام حریق آدرس پذیر، در مقایسه با سیستم اعلام حریق متعارف نمونه‌های پیشرفته‌تری هستند.

پست های اخیر
پیشنهاد میکنم بخوانید
دیدگاه
دیدگاه
2 پاسخ
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اشترک گذاری