گالری

گالری

3 آذر 1403

09:20

mag.qpket logo
Search
Generic filters
Search
Generic filters
دسته بندی مطالب
پست های اخیر
ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید
اعلام حریق متعارفی

آموزش سیم کشی و نصب اعلام حریق متعارف زتا

اشتراک گذاری

فهرست مطالب

شرکت زتا (Zeta) در زمینه تولید سیستم‌های اعلام حریق، سیستم‌های وضعیت اضطراری و سیستم‌های کاشف گاز در کشور انگلستان فعالیت می‌کند. سیستم‌های اعلام حریق این شرکت در دو نوع متعارف و آدرس پذیر تولید و عرضه می‌شوند. این تجهیزات با بالاترین کیفیت و براساس استانداردهای بین‌المللی ساخته شده و در دسترش مشتریان قرار می‌گیرند. در این مقاله با نحوه سیم کشی و نصب سیستم اعلام حریق متعارف زتا آشنا می‌شویم، با ما همراه باشید.

نصب کنترل پنل اعلام حریق متعارف زتا

در ابتدای نصب سیستم اعلام حریق زتا(متعارف) ابتدا به معرفی پنل‌های این سیستم می‌پردازیم. کنترل پنل‌های مرکزی سیستم اعلام حریق متعارف زتا در دو نوع Infinfity و Premier M Plus تولید می‌شوند. پنل‌های مدل Infinity، 2 الی 12 زون بوده و قابلیت نصب در محیط‌های مجلل و کلیه اماکن صنعتی و مسکونی را دارند. همچنین پنل‌های سری Premier M Plus از 8 تا 24 زون هستند و می‌توان این پنل‌ها را در تمام اماکن مسکونی، تجاری، صنعتی و .. نصب کرد. به طور کلی پنل‌های متعارف زتا از تجهیزات کلاس 1 هستند و برای نصب آن‌ها باید به موارد زیر توجه کنید:

  • کنترل پنل‌های اعلام حریق متعارف زتا باید توسط یک فرد واجد شرایط و باتجربه نصب، تست و نگهداری شوند.
  • اگر قرار است برای سهولت در نصب محفظه، بردها و کابل‌های پنل برداشته شوند باید احتیاط لازم را برای جلوگیری از آسیب ناشی از استاتیک انجام دهید. بردها را بعد از جداسازی در جای مناسبی به دور از هر گونه آلودگی و رطوبت(مثلا درون یک جعبه مقوایی) نگهداری کرده و از تماس با قطعات و قسمت‌های مختلف آن‌ها خودداری کنید.
  • در تمام مراحل نصب باید تخلیه الکتریسته ساکن را در فواصل زمانی منظم تکرار کنید. به خصوص اگر لازم است از روی فرش عبور کنید باید دقت بیشتری روی این مسئله داشته باشید.
  • پنل‌های سیستم اعلام حریق متعارف زتا باید در یک موقعیت خشک و تمیز نصب شوند و در معرض لرزش بیش از حد و ضربه نباشند.
  • در زمان نصب سیستم اعلام حریق زتا، پنل‌های مرکزی باید از سیستم‌های پیجر و سایر تجهیزات ارسال رادیویی، 2 متر فاصله داشته باشند.
  • محدوده دمای عملیاتی پنل‌های سیستم اعلام حریق متعارف زتا از صفر درجه سانتی‌گراد تا +40 درجه سانتی گراد بوده و حداکثر رطوبت 95% است.

برای نصب کنترل پنل متعارف زتا مدل Infinfity ابتدا درب پانل و PCB پایانه را جدا کرده و در جای امنی قرار دهید و جعبه پشتی را روی دیوار نصب کرده و ثابت کنید. در شکل زیر می‌توانید محل ورودی‌های کابل‌ها برای برنامه‌ریزی سیم کشی را مشاهده کنید.

همچنین برای نصب کنترل پنل زتا مدل Premier M Plus از شکل زیر کمک بگیرید:

در زمان نصب کنترل پنل، امکان جدا کردن گیره‌ها از پانل به راحتی با فشار از داخل وجود دارد. اگر گیره‌ای برداشته شد، سوراخ آن را با یک کابل برنجی پر کنید. در صورتی که ناک اوتی حذف، اما استفاده نشد باید پوشانده شود. برق 230 VA.C باید از طریق یکی از ورودی‌های کابل در گوشه سمت راست بالای جعبه پشتی به داخل محفظه وارد شود.

توجه داشته باشید که پنل در سمت چپ، دارای بخشی برای دفترچه‌های راهنما است. قبل از نصب پنل روی دیوار، دفترچه‌های راهنما را برداشته و هر گونه بخش اضافی را از محفظه جدا کنید و سپس آن را بر روی دیوار ثابت نمایید. حتما قبل از نصب، ساختار و وضعیت دیوار را بررسی کنید تا یک پیچ مناسب برای این کار انتخاب کنید. سوراخ‌های موجود بر روی پنل برای پیچ‌های چوبی شماره 8 یا سرگرد(یا مشابه این‌ها) طراحی شده‌اند. در حین نصب مراقب باشید به FACP آسیب نرسد.

سیم کشی سیستم اعلام حریق متعارف زتا

سیم کشی سیستم اعلام حریق زتا باید طبق استانداردهای BS5839:PT1:2013 و BS7671 انجام شود و در صورت لزوم باید سایر استانداردهای ملی نصب سیستم اعلام حریق را هم مدنظر قرار داد. در تمام قسمت‌های این سیستم‌ها باید از کابل‌های توصیه شده و غربال شده استفاده کنید. با این کار پنل در مقابل تداخلات خارجی ایمن شده و از نظر سازگاری الکترومغناطیسی (EMC) نیز اطمینان حاصل می‌شود. به طور کلی سیستم‌های اعلام حریق در ساختمان‌ها از دو دسته کابل استفاده می‌کنند:

  • کابل استاندارد مقاوم در برابر آتش- طبقه‌بندی PH30 از استاندارد EN50200
  • کابل مقاوم در برابر آتش پیشرفته- طبقه‌بندی PH120 از استاندارد EN50200

توجه داشته باشید که تمامی کابل‌ها باید حداقل 1 میلی‌متر مربع سطح مقطع داشته باشند. همچنین با توجه به محیط نصب، ممکن است کابل‌ها به حفاظت مکانیکی نیاز داشته باشند. برای سیم‌کشی منبع تغذیه یا کنترل پنل، باید حداقل از کابل سه هسته‌ای مقاوم در برابر آتش(بین 1 تا 2.5 میلی‌متر مربع) استفاده کنید.

همچنین بخوانید: دتکتور چیست

  • سیم کشی مدار دتکتورها در سیستم اعلام حریق متعارف زتا

در ادامه آموزش نصب سیستم اعلام حریق زتا به سراغ نقشه سیم کشی مدار دتکتورها می‌رویم. کنترل پنل‌های Infinity زتا با یک، دو، چهار، شش یا هشت مدار تشخیص یا زون ارائه می‌شوند و حداکثر 32 دستگاه(شامل دتکتورهای دودی، حرارتی یا نقاط تماس دستی) را می‌توان در هر مدار نصب کرد. نحوه سیم کشی دتکتورها در سیستم اعلام حریق متعارف زتا و کنترل پنل‌های Infinity به شکل زیر است:

در نصب این دتکتورها باید دیود انتهای خط (ارائه شده در پنل) به پایانه‌های آخرین دستگاه هر مدار متصل شود تا بتوان کل سیم کشی را نظارت کرد. نکته دیگر در نصب دتکتورها این است که برای جلوگیری از ایجاد خطای اتصال کوتاه توسط نقاط تماس دستی قدیمی، معمولا از یک مقاومت 470 R استفاده می‌شود. برخی از سازندگان، +ve را به یک مقاومت 470 R یا یک دیود پلاریزاسیون متصل می‌کنند تا آشکارسازها به درستی کار کنند.

همچنین کنترل پنل‌های سری Premier M Plus دارای 8، 16 یا 24 زون هستند و حداکثر 32 دستگاه را می‌توان در هر مدار نصب کرد. همه این دستگاه‌ها باید قطبی شوند و تعداد کل آن‌ها نباید از 512 بیشتر باشد. نحوه سیم کشی دتکتورها در سیستم اعلام حریق متعارف زتا با استفاده از کنترل پنل‌های Premier M Plus به شکل زیر است:

  • نقشه سیم کشی مدار آژیرها

در صورتی که در زمان نصب آژیرهای سیستم اعلام حریق متعارف زتا از دستگاه‌های هشدار غیرقطبی(مانند برخی از انواع زنگ‌های مکانیکی قدیمی یا یک رله) استفاده می‌کنید باید یک دیود در راستای دستگاه قرار بدهید تا امکان نظارت بر خطا فراهم شود. همچنین در این مواقع ممکن است دستگاه‌ها به یک دیوید محافظ EMF پشتی نیاز داشته باشند. نقشه سیم کشی مدار آژیرهای سیستم اعلام حریق متعارف زتا را در شکل‌های زیر مشاهده می‌کنید:

  • نقشه سیم کشی رله اضافی در سیستم اعلام حریق متعارف زتا

نقشه سیم کشی رله اضافی در سیستم اعلام حریق متعارف زتا باید مطابق شکل زیر انجام شود:

  • اتصال برق به کنترل پنل

در زمان نصب سیستم اعلام حریق زتا باید قبل از اتصال دستگاه به پنل، آن را به برق اصلی وصل کرده و تست کنید و پس از اطمینان از عملکرد صحیح پنل، دستگاه‌ها را به آن وصل کنید. کنترل پنل‌های متعارف زتا را باید توسط یک اسپور 5 آمپری به جعبه فیوز متصل کنید. همچنین این پنل‌ها باید به ولتاژ 230 ولت متناوب وصل شوند. برای اتصال از کابل 3 هسته‌ای 1 الی 2.5 میلی‌مترمربع مقاوم در برابر آتش استفاده کنید و هیچ چیز دیگری به این منبع وصل نکنید.

تمامی اتصالات شامل L، G و N روی ماژول مشخص شده‌اند و برق اصلی توسط فیوز 20 میلی‌متری 3.15 آمپر HBC محافظت می‌شود. برای جلوگیری از تداخلات شبکه حتما باید کابل اصلی ورودی جدا از کابل‌های ناحیه نگه داشته شود. همچنین هر گونه سوراخ یدکی باید پوشانده شود.

برای اتصال برق اصلی به کنترل پنل مدل Infinity می‌توانید از شکل زیر کمک بگیرید.

همچنین نحوه اتصال برق اصلی به کنترل پنل متعارف زتا مدل Premier M Plus در شکل زیر نشان داده شده است.

  • اتصال باتری به کنترل پنل سیستم اعلام حریق متعارف زتا

در ادامه آموزش نصب سیستم اعلام حریق زتا، نوبت به اتصال باتری‌های کنترل پنل می‌رسد.  اگر چه اندازه‌های زیادی از باتری‌های مناسب برای کنترل پنل‌های سیستم اعلام حریق وجود دارند اما برای کنترل پنل متعارف Premier M Plus زتا، باتری‌های 12 ولت 7 آمپر،  12 ولت 12 آمپر و 12 ولت 17 آمپر ساعت توصیه می‌شود. محفظه این کنترل پنل برای نگهداری از این اندازه‌ها طراحی شده است. نحوه اتصال باتری به کنترل پنل Premier M Plus زتا را در شکل زیر مشاهده می‌کنید:

همچنین در کنترل پنل سیستم اعلام حریق متعارف زتا مدل Infinity از دو باتری 12 ولت استفاده می‌‌شود. در شکل زیر نحوه اتصال باتری، جزئیات و محل باتری در کنترل پنل  Infinity، نشان داده شده است:

هنگام نصب باتری‌ها به نکات زیر توجه کنید:

  • در صورت استفاده از یک باتری نادرست خطر انفجار وجود دارد.
  • حتما باتری‌های استفاده شده را طبق دستورالعمل تولیدکننده، دفع کنید.
  • هرگز پایانه‌های باتری را کوتاه نکنید.
  • معمولا باتری‌ها وزن زیادی دارند بنابراین در زمان جابجایی و بلندکردن آن‌ها مراقب باشید و برای وزن‌های بالاتر از 24 کیلو از وسایل کمکی استفاده کنید.
  • باتری را دستکاری نکنید و در صورت تماس تصادفی پوست یا چشم با باتری، ناحیه آسیب‌دیده را با آب تمیز و شیرین شستشو بدهید و به پزشک مراجعه کنید.
  • باتری‌های VRLA(اسیدی-سربی قابل شارژ) نیاز به تعمیر و نگهداری ویژه‌ای ندارند.
  • اتصال مدارهای تشخیص و زنگ هشدار به کنترل پنل

هنگام نصب سیستم اعلام حریق زتا، مدارهای ThedEtector و Sounder را طبق شکل زیر، به بلوک اتصال مناسب در  PCB خاتمه وصل کنید.

همچنین بخوانید: سیستم اعلام حریق آدرس پذیر زتا

سخن پایانی

در این مقاله نحوه نصب و سیم کشی سیستم اعلام حریق متعارف زتا را آموزش دادیم. همانطور که گفته شد شرکت زتا برای سیستم‌های اعلام حریق متعارف، دو نوع کنترل پنل ارائه داده است که شما با توجه به نیاز و مکان موردنظر خودتان می‌توانید از هر یک از آن‌ها استفاده کنید. در پایان توصیه می‌کنیم قبل از نصب، حتما دفترچه راهنمای ارائه شده همراه محصول را مطالعه کرده و سپس برای نصب اقدام کنید.

پست های اخیر
پیشنهاد میکنم بخوانید
دیدگاه
دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اشترک گذاری