ایمنی در برابر آتش یک مسئله جدی برای مدارس است؛ زیرا بسیاری از دانشآموزان از خطرات آتشسوزی بیاطلاع هستند و بسیاری از معلمان نمیدانند چگونه واکنش مناسب نشان دهند. هدف ما کمک به بستن این شکاف با ارائه اطلاعات مورد نیاز جهت ایمن سازی مدارس در برابر آتش است.سیستم اطفاء حریق مدارس از جمله عوامل کلیدی جهت جلوگیری از خسارات ناشی از حوادث آتش سوزی است. در ادامه به اهمیت و اجزاء سیستم اطفاء حریق مدارس می پردازیم.
اهمیت سیستم اطفاء حریق مدارس
در شرایط اضطراری و آتش سوزی، مهمترین اولویت ایمنی افراد در محل حادثه است. چند دقیقه اول برای تعیین میزان خسارت و آسیب ایجاد شده بسیار مهم است بنابراین مدارس به علت تعدد جمعیت باید به سیستم های سرکوب کننده مانند سیستم اطفاء حریق مجهز باشند تا از گسترش آتش جلوگیری کنند و خسارات مالی و جانی را به حداقل برسانند. وجود این سیستم باعث اطمینان خاطر شده و محیطی امن را برای آموزش و یادگیری فراهم می کند.
یکی از دیگر اقداماتی که مدارس باید در جهت تقویت ایمنی خود انجام دهند، برگزاری کلاس های آموزشی است. در این راستا تمامی دانش آموزان و معلمان موظف اند در مورد اقدامات پیشگیری از آتش سوزی، روش های تخلیه و استفاده صحیح از تجهیزات اطفاء حریق آموزش ببینند. این فرایند به حفظ آرامش در حین حادثه کمک می کند و از ازدحام جلوگیری می کند.
انواع سیستم اطفاء حریق
- سیستماطفاء حریق آب: اسپری نازل، اسپرینکلر ها و… از جمله سیستم های اطفاءحریق آبی هستند و از آب به عنوان عامل اصلی استفاده میکنند. این سیستم ها عموماً برای اطفاء حریق کلاس A (حریق هایی با سوخت های جامد) استفاده میشوند.
- سیستم اطفاء حریق گازی: در این سیستم گاز های خاص مانند FM200(HFC 227-ea)، کربن دی اکسید(CO2)، گاز بی اثر یا Inert Gas(IG) و… استفاده میشوند. نحوه عملکرد این گازها با حذف اکسیژن یا مهار شعله است و برای اطفاء حریقهای کلاس B(حریقهای با سوختهای مایع) و کلاس C(حریق های الکتریکی) هستند.
- سیستم اطفاء حریق مواد شیمیایی: این سیستمها از مواد شیمیایی مانند پودر های خشک، و فوم ها برای اطفاء حریق استفاده میکنند. آنها به عنوان گزینه ای مناسب برای اطفاء حریقکلاس A، B و C شناخته میشوند.
- سیستم اطفاء حریق خودکار: این سیستم از سنسور ها و دستگاه های خودکار برای تشخیص حریق و بدون نیاز به دخالت انسان استفاده میکند. زمانی که سنسور ها حرارت یا دود را تشخیص دهند، این سیستم به طور خودکار عملیات اطفاء حریق را آغاز میکند و میتواند از انواع آبی، گازی یا شیمیایی باشد.
اجزای کلیدی سیستم های اطفاء حریق مدارس
خاموش کننده ها: شامل انواع مختلفی از کپسول های آتش نشانی مانند خاموش کننده های آبی، خاموش کننده های پودر شیمیایی، خاموش کننده های گازی، خاموش کننده های فوم و… هستند . این کپسول ها معمولاً در مکان های در دسترسی هستند که در صورت نیاز در کمترین زمان بتوان از آنها استفاده کرد. خاموش کننده ها نیز در کلاسهای مختلفی برای مقابله با انواع آتشسوزی، مانند کلاس A (چوب، کاغذ)، کلاس B (مایعات قابل اشتعال) و کلاس C (آتشهای الکتریکی) قرار میگیرند.
اسپرینکلر ها: یکی دیگر از اجزای سیستم های اطفاء حریق که در بسیاری از اماکن عمومی از جمله مدارس استفاده می شوند، اسپرینکلر ها هستند. این سیستم دارای شبکه ای از لوله های حساس به گرما دارد و در صورت آتش سوزی، دمای محیط افزایش می یابد و لولهها را گرم میکند؛ سپس سرهای آبپاش شکسته میشوند و آب را آزاد میکنند تا آتش را از طریق خنک کردن محیط و جلوگیری از گسترش آتش آن خاموش کنند. اسپرینکلر ها نیز می توانند با برخی سیستم های اعلام حریق ماننند دتکتور ها ادغام شوند و فرایند اطفاء حریق را تسریع بخشند.
از دیگر اجزایی که ایمنی مدارس را تقویت میکند، سیستم برق اضطراری است. در بیشتر حوادث ناشی از آتش سوزی برق محل حادثه نیز ممکن است قطع شود، اما با وجود سیستم برق اضطراری مسیر های خروجی به خوبی قابل رویت هستند و به تخلیه ایمن حتی در شرایط دید کم کمک می کنند. اگر مدارس مجهز به درب های مقاوم در برابر آتش باشند، در هنگام آتش به دیگر مناطق مدرسه و کلاس ها سرایت نمی کند زیرا این درب هابه گونه ای طراحی شده اند که در برابر دمای بالا مقاومت کرده و از عبور شعله و دود جلوگیری کنند، در نتیجه تخلیه مدرسه را نیز آسان می کند.