گالری

گالری

1 آذر 1403

12:31

mag.qpket logo
Search
Generic filters
Search
Generic filters
دسته بندی مطالب
پست های اخیر
ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید
اعلام حریق اریاک

راهنمای نصب اعلام حریق آریاک

اشتراک گذاری

فهرست مطالب

شرکت آریاک الکتریک تهران با نام تجاری «آریاک»، یکی از برندهای مطرح تولیدکننده سیستم اعلام حریق ایرانی است که بیش از سی سال قدمت دارد. سیستم‌ها و تجهیزات این شرکت دارای تاییدیه‌های زیادی از جمله تاییدیه سازمان آتش نشانی هستند. تجهیزات و سیستم‌های اعلام حریق آریاک باید با تخصص، مهارت و دقت بالا نصب شوند. در این مقاله با آموزش نصب اعلام حریق آریاک همراه شما هستیم. همچنین تمامی نکات مربوط به تست و عیب‌یابی این سیستم‌ها ذکر شده است و شما عزیزان می‌توانید به کمک این نکات، سیستم خود را بررسی کرده و از عملکرد صحیح آن اطمینان پیدا کنید.

همچنین بخوانید: آموزش نصب سیستم اعلام حریق

مراحل نصب سیستم اعلام حریق آریاک

در آموزش نصب اعلام حریق آریاک، ابتدا به سراغ معرفی مراحل این کار می‌رویم. مراحل نصب سیستم اعلام حریق آریاک شامل موارد زیر است.

  1. سیم کشی را مطابق با استاندارد و پس از بررسی موقعیت تمامی قسمت‌ها از روی نقشه انجام دهید.
  2. دتکتورها، شستی‌ها و آژیرهای اعلام خطر آریاک را نصب کنید.
  3. مرکز کنترل را براساس دستورالعمل‌ها آزمایش کنید.
  4. دستگاه را در محل مناسب با استفاده از سوراخ‌های نصب تعبیه شده روی دستگاه، نصب کنید.
  5. کابل برق 220ولت دارای سیم ارت را از طریق سوراخ‌های جعبه به داخل دستگاه وارد کنید.
  6. ترمینال E را به ارت حفاظتی وصل کنید تا از برق گرفتگی جلوگیری شده و عملکرد دستگاه صحیح باشد.

نصب سیستم اعلام حریق

توجه: تا قبل از آزمایش سیم‌کشی، هیچ دتکتور و آژیری را به سیستم وصل نکنید و قبل از آزمایش کامل سیم‌های ورودی، از اتصال آن‌ها به دستگاه ترمینال‌ها بپرهیزید. همچنین تا اتمام کارهای ساختمانی و اطمینان از نبود گرد و غبار، نباید دتکتورها را از پایه‌های آن خارج کنید. در شکل زیر نقشه اتصالات ترمینال‌های مراکز ACT سیستم اعلام حریق آریاک را مشاهده می‌کنید.

پس از اتمام کار و اطمینان از نبود گرد و غبار می‌توانید مراحل زیر ار انجام دهید.

  • مطمئن شوید برق 220 ولت دستگاه قطع است. باتری‌ها را از دستگاه خارج کنید. پس از آزمایش سیم‌بندی و دستگاه، مقاومت‌‌های انتهای خط را از ترمینال دستگاه باز کنید و آن‌ها را به ترمینال‌های آخرین دتکتور و آخرین آژیر هر مدار وصل کنید. همچنین می‌توانید از مقاومت‌های داخل لوازم یدکی همراه دستگاه، استفاده کنید. پس از پایان تست، مقاومت‌ها را داخل زیپ‌کیپ نگهداری کنید تا گم نشوند.
  • همه آژیرها و دتکتورها را وصل کنید.
  • مدار سیم‌کشی را با استفاده از یک اهم‌متر بررسی کنید تا از کامل بودن آن مطمئن شوید. این تست باید در زمان وصل نبودن وسایل الکترونیکی انجام شود.
  • زمانی از سلامت اتصالات و عایق روی سیم‌ها مطمئن شدید، باتری‌ها را داخل دستگاه قرار داده و سیم‌های آن‌ها را وصل کنید و پس از متصل کردن برق دستگاه، آن را به طور کامل و عملی تست کنید. تمامی دستگاه‌ها فضای لازم برای قرار دادن دو باتری 2/7 آمپرساعت را دارند.

راهنمای نصب سیستم اعلام حریق آریاک

هنگام نصب سیستم اعلام حریق آریاک باید به همه نکات توجه کنید تا سیستم شما پس از نصب، به درستی کار کند. همچنین هنگام نصب این سیستم بهتر است ابتدا استاندارهای EN54 را مطالعه کنید.

  • راهنمای نصب مرکز کنترل اعلام حریق آریاک

هنگام نصب مرکز کنترل اعلام حریق آریاک، باید آن را در محلی مانند اتاق‌های نگهبانی، لابی‌ها و ورودی‌های اصلی و مسیرهایی که ماموران آتش‌نشانی از آنجا داخل می‌شوند، نصب کنید تا به راحتی قابل مشاهده باشد. البته باید به این نکته توجه کنید که در این مسیرها ممکن است دستگاه شما مورد دستکاری قرار بگیرد، بنابراین اقدامات لازم را در این زمینه انجام دهید.

پس از نصب کنترل پنل اعلام حریق آریاک باید برای حفاظت از آن، یک دتکتور از نوع دودی در بالای کنترل پنل، روی سقف نصب کنید و آژیر اصلی سیستم در کنار دتکتور، یک انشعاب داشته باشد.

  • راهنمای نصب آژیرهای اعلام حریق آریاک

نکته مهم درباره آژیرهای اعلام حریق آریاک، پلاریته بودن آن‌ها است. آژیرهای غیرپلاریزه باعث بروز خطای SOUNDER FAULT می‌شوند. آژیرهای شرکت آریاک دارای پلاریته‌های مثبت و منفی هستند که باید طبق نقشه نصب اعلام حریق آریاک به صورت موازی در مدار قرار بگیرند و پس از نصب، دو سیر سیمی که در ابتدای مسیر آژیرها قرار دارند از نظر مقاومت مدار آژیر، با یک اهم‌متر بررسی شوند.

همچنین در نصب سیستم اعلام حریق آریاک باید از آژیرهای الکترونیکی یکسان شود تا صدای حاصل از اعلام حریق قابل تشخیص باشد. توصیه می‌کنیم هنگام نصب اعلام حریق آریاک به هیچ وجه از آژیرهای موتوردار استفاده نکنید.

حداقل صدای آژیر باید 65 دسی‌بل و یا 5 دسی‌بل از صداهای محیط اطراف(صداهایی که بیشتر از 30 ثانیه طول می‌کشند) باشد و در تمامی قسمت‌های ساختمان شنیده شود. در بخش‌هایی مانند استراحتگاه‌ها برای افراد خواب‌آلود یا دارای حس شنوایی معمولی، باید از شدت صدای 75 دسی‌بل استفاده کرد. شدت صدای آژیرهای آریاک از 80 الی 100 دبی در یک متر، قابل کم و زیاد شدن هستند.

کنترل پنل مرکزی آریاک 2 خروجی آژیر دارد. طبقات زوج باید به یکی از خروجی‌های آژیر و طبقات فرد به خروجی دیگر آن وصل شوند. یعنی به هر مدار حداقل باید یک وسیله اعلام خطر یا آژیر وصل شود. در پایان باید به این نکته اشاره کنیم که بدنه آژیرهای آریاک از ABS تشکیل شده‌اند و مقاومت بالایی در برابر حریق دارند.

  • راهنمای نصب شستی اعلام حریق آریاک

شستی‌های اعلام حریق آریاک باید در مسیرهای خروجی مانند راه‌پله‌ها، درهای خروجی و پاگردها نصب شوند. فاصله بین این شستی‌ها از یکدیگر در محیط‌های عادی ساختمان 45 متر و در محیط‌های پرخطر 30 متر است. همچنین شستی‌های آریاک باید 4/1 متر از سطح زمین فاصله داشته باشند و کاملا در دسترس و معرض دید نصب شوند. این شاستی‌ها دارای دو ورودی و دو خروجی هستند، مقاومت اتصالی به آن‌ها باید براساس نقشه نصب اعلام حریق آریاک نصب شود و دارای 470 اهم باشد.

  • راهنمای نصب دتکتورهای اعلام حریق آریاک

در سیستم اعلام حریق آریاک از دتکتورهای حرارتی، دودی، دودی-حرارتی و گازی استفاده می‌شود. این تجهیزات باید براساس استاندارد BS5839 و EN54 نصب شوند. دتکتورهای دودی در دو نوع  یونیزه و اپتیکال تولید و عرضه می‌شوند. در مکان‌هایی که آتش بدون دود وجود دارد از دتکتور یونیزه و در مکان‌هایی که آتش با دود غلیظ همراه است از دتکتور دودی اپتیکال استفاده می‌شود.

در نصب سیستم اعلام حریق آریاک نباید دتکتورهای دودی را در مسیر کوران هوا(مثل جایی که بویلرها وجود دارند) نصب کرد. این دتکتورها به ولتاژ 24 و جریان 50 میکروآمپر نیاز دارند تا بتوانند فرمان را به ریموت اندیکاتور ارسال کنند. همچنین دتکتورهای دودی برای کارکردن با ریموت اندیکاتور باید سه سیمه باشند و در صورت نبود ریموت، امکان استفاده از دتکتورهای دو سیمه وجود دارد.

در محیط‌های دارای آلودگی باید به جای دتکتورهای دودی از دتکتورهای حرارتی استفاده کرد زیرا عوامل محیطی مانند بخار، گردوغبار، آلودگی‌های مواد شیمیایی(مثل اتر) و دود، روی دتکتور دودی اثر می‌گذارند و باعث اعلام آژیر مزاحم می‌شوند. همچنین در صورت نصب دتکتور دود در این محیط‌ها، باید آن‌ها را به طور مرتب تمیز کرد.

در محیط‌هایی مانند اتاق‌های دیگ بخار، آشپزخانه‌ها، اتاق ژنراتور و به طور کلی مکان‌هایی که دتکتور دودی کاربرد نداشته باشد از دتکتور حرارتی استفاده می‌شود. این دتکتورها یک دمای معین شده دارند و اگر دما از آن مقدار بیشتر شود، اعلام حریق می‌کنند. این دتکتورها بدنه مقاوم به آتش دارند. همانند دتکتورهای دودی اعلام حریق آریاک، دتکتورهای حرارتی هم با ریموت اندیکاتور به صورت سه سیمه کار می‌کنند و در صورت نبود ریموت، عملکرد آن‌ها دو سیمه خواهد بود.

دتکتورهای گاز سیستم اعلام حریق آریاک نیز در محیط‌های که امکان نشت گازهای اشتعال‌زا وجود دارد، استفاده می‌شوند. این دتکتورها به تغذیه کمکی نیاز دارند.

  • راهنمای نصب باتری‌های اعلام حریق آریاک

در سیستم اعلام حریق آریاک باید از باتری‌های خشک استفاده کنید. در صورت متصل نبودن باتری‌ها به یکدیگر یا خالی بودن آن‌ها، نشانگر اشکال تغذیه روشن می‌شود. این سری دستگاه‌های اعلام حریق، یک مدار مجهز برای کنترل باتری دارند. این مدار به جای کنترل جریان شارژ باتری، وضعیت کلی باتری را مشخص می‌کند.

پنل‌های مرکزی اعلام حریق شرکت آریاک در دو مدل ACT-2 (2 زون) و ACT4-14 (4 الی 14 زون) تولید می‌شوند. این دو مدل از نظر استفاده از باتری خشک 12 ولت مشابه یکدیگر هستند. تفاوت این دو پنل در این است که در پنل مرکزی  ACT-2 باید از دو باتری 12 ولت حداقل 2/2 آمپرساعت(جمعا 24 ولت) استفاده شود و باتری‌ها به صورت سری متصل ‌شوند اما در پنل ACT4-14 از دو باتری 12 ولت 4/5 آمپرساعت استفاده می‌شود.

دقت داشته باشید که اگر نصب باتری در اعلام حریق آریاک مشکل داشته باشد باعث سوختن فیوز باتری می‌شود و حتی گاهی به سیستم هم آسیب می‌رساند. بنابراین حتما باتری را به درستی وصل کنید و از باتری‌هایی که کاملا شارژ هستند استفاده کرده و سپس سیستم را روشن نمایید.

  • راهنمای نصب کابل‌ها و اتصال تجهیزات سیستم اعلام حریق آریاک

در زمان نصب سیستم اعلام حریق آریاک، سیم‌کشی و نصب دتکتورها باید براساس استانداردهای BS5839 و EN54  انجام شود. در مراحل نصب می‌توان تعداد آژیرهای نابرابر را به دو خروجی آژیر متصل کرد. همچنین برای سیم‌بندی دتکتورها باید طرح فیزیکی ساختمان را مدنظر قرار داد. این سیم‌بندی باید به شکلی باشد که حداکثر 20 دتکتور دودی، حرارتی، شستی پالسی و یا تلفیقی از این سه در هر دو زون قرار بگیرد. در هر زون می‌توان تعداد دلخواهی از شستی‌های دستی اعلام حریق معمولی را وصل کرد.

پس از اتمام کابل‌کشی، مقاومت انتهای خط(کد رنگ آبی، خاکستری، قرمز، طلایی) به آخرین آژیر، بسته شده و مسیر کنترل پیوستگی خط تکمیل می‌شود. این مقاومت در داخل لوازم یدکی همراه دستگاه یا روی ترمینال داخل مرکز کنترل قرار دارد. پس از تست اولیه دستگاه این مقاومت باید از روی ترمینال برداشته شود. برای آزمایش کابل‌ها باید از اهم‌متر یا مولتی‌متر خوب و باکیفیت استفاده کنید و هنگام تست هم نباید هیچ دتکتور، آژیر و حتی دستگاه مرکزی به کابل‌ها وصل باشند زیرا ولتاژ امتحانی 500 ولت آسیب جدی به این دستگاه‌ها وارد می‌کند.

توجه: به هیچ وجه از آژیر یا مدار دتکتور انشعاب نگیرید زیرا امکان کنترل سیم‌های منشعب در سیستم وجود ندارد و بروز قطعی در مدار آن‌ها اعلام نمی‌شود.

  • راهنمای نصب شستی اعلام حریق آریاک

شستی اعلام حریق آریاک دارای دو ورودی، دو خروجی و مقاومت است. مقاومت اتصالی(470 اهم) به این شستی باید براساس نقشه نصب اعلام حریق آریاک در مسیرهای خروجی مانند راه‌پله‌ها و درهای خروجی نصب شوند و از یکدیگر 45 متر فاصله داشته باشند. این فاصله در مکان‌های پرخطر 30 متر است.

تست و آزمایش قطعات سیستم اعلام حریق آریاک

بعد از آموزش نصب اعلام حریق آریاک به سراغ تست و آزمایش قطعات مختلف این سیستم می‌رویم. با تست قطعات می‌توانید از عملکرد صحیح آن‌ها اطمینان پیدا کنید.

  • تست و آزمایش مرکز کنترل سیستم اعلام حریق آریاک

امکان تست مرکز کنترل، قبل از نصب وجود دارد. برای این کار ابتدا مطمئن شوید مقاومت‌های انتهای خط به درستی در ترمینال‌ها قرار دارند. سپس دو باتری 12 ولت با حداقل جریان 2.2 آمپر را در بخش پایین کابینت قرار داده و با استفاده از بست، محکم کنید. در مرحله بعد باتری‌های را به کمک سیم رابط، به شکل سری به یکدیگر متصل کنید. باتری‌ها را به وسیله سیم‌های سیاه و قرمز رنگ که به برد متصل هستند به دستگاه وصل کنید. سیم قرمز مثبت و سیم سیاه منفی است. در نهایت نشانگر نشان‌دهنده مشکل در تغذیه، روشن شده و بازر به صدا درمی‌آید.

ورودی که ولتاژ 220 ولت دارد را به برق وصل کنید تا چراغ MAINS ON روشن شود. در صورت شارژ بودن باتری‌ها، نشانگر مشکل تغذیه خاموش شده و صدای بازر قطع می‌شود. اما اگر باتری‌ها خالی و یا بی‌کیفیت باشند، نشانگر تغذیه همچنان روشن می‌ماند. به همین علت توصیه می‌کنیم حتما مرکز کنترل را با باتری تازه و کاملا شارژ شده تست کنید. در شکل زیر می‌توانید نحوه اتصال باتری به سیستم اعلام حریق آریاک را مشاهده کنید.

نصب اعلام حریق

سوئیچ در حالت نرمال(NORMAL):  در این حالت فقط چراغ MAINS ON  روشن است و دکمه‌های فشاری عمل نکرده و آژیر هم ساکت است.

سوئیچ در حالت آلارم کنترل(ARM CONTROLS): در این حالت دکمه‌های فشاری فعال بوده و امکان استفاده از آن‌ها برای کاربر وجود دارد. در حالت آلارم کنترل، چرخاندن سوئیچ تاثیری روی دستگاه نمی‌گذارد. در زمان فشردن دکمه RESET / RESOUND / TEST ZONE LAMPS چراغ‌های FIRE و FAULT روشن شده و بازر به صدا درمی‌آید.

آزمایش مدار نمایشگر وضعیت تغذیه: برای آزمایش مدار نمایشگر وضعیت تغذیه، ابتدا برق 220 ولت را قطع کنید. بعد از چند ثانیه می‌توانید روشن شدن چراغ POWER SUPPLY FAULT را مشاهده کنید. در این حالت چراغ MAINS ON خاموش می‌شود و بازر به صدا درمی‌آید. با فشار دادن دکمه SILENCE FAULT SOUNDERS بازر خاموش شده و چراغ POWER SUPPLY FAULT روشن می‌ماند.

حال مجددا برق 220 ولت را به دستگاه وصل کنید و کمی صبر نمایید تا دستگاه به حالت عادی برگردد. سپس باتری را قطع کنید، کمی بعد چراغ POWER SUPPLY FAULT روشن می‌شود و بازر به صدا درمی‌آید. در ادامه باتری را دوباره وصل کنید و کمی منتظر بمانید تا دستگاه به حالت عادی برگردد. در این حالت بازر خاموش شده و چراغ سبز رنگ MAINS ON روشن می‌شود.

  • تست و آزمایش مدار کنترل آژیر سیستم اعلام حریق آریاک

برای تست و آزمایش مدار کنترل آژیر اعلام حریق آریاک باید مقاومت‌های انتهای خط با کد رنگ آبی، خاکستری، قرمز و طلایی را چک کنید تا حتما بین هر جفت ترمینال‌های آژیر(+S1 ، -S1) و (+S2، -S2) قرار گرفته باشند. در ادامه ترمینال‌های (+S1 ، -S1) را اتصال کوتاه کرده و در همان حالت نگهدارید. با این کار چراغ SOUNDER FAULT روشن شده و بازر به صدار در‌می‌آید. سپس با فشردن دکمه SILENCE FAULT SOUNDERS مشاهده خواهید کرد که بازر خاموش می‌شود و چراغ SOUNDER FAULT همچنان روشن می‌ماند. حال اتصال کوتاه را برداشته و اجازه دهید دستگاه به حالت عادی برگرد و آزمایش را با اتصال کوتاه کردن ترمینال‌های (+S2، -S2) انجام دهید. توجه داشته باشید که این آزمایش نباید هنگام روشن بودن چراغ‌های قرمز رنگ FIRE انجام شود زیرا باعث سوختن فیوز آژیر می‌شود.

در ادامه آزمایش، یک پایه مقاومت انتهای آژیر را باز کنید، با این کار مدار آژیر ترمینال (+S1 ، -S1) باز می‌شود، چراغ SOUNDER FAULT روشن شده و بازر هم به صدا درمی‌آید. سپس با فشردن دکمه SILENCE FAULT SOUNDERS بازر خاموش می‌شود اما چراغ SOUNDER FAULT روشن می‌ماند. حال مدار را به حالت اول برگردانید و کمی صبر کنید تا دستگاه به حالت نرمال خود بازگردد. این آزمایش را برای ترمینال‌های (+S2، -S2) هم انجام دهید.

  • آزمایش مدار کنترل دتکتور اعلام حریق آریاک

هنگام آزمایش مدار کنترل دتکتور اعلام حریق آریاک اول باید مطمئن شوید مقاومت‌های انتهای خط با کد رنگ آبی، خاکستری، قرمز و طلایی، بین هر جفت ترمینال‌های دتکتور (+Z1، –Z1) و (+Z2، –Z2) قرار دارند. حالت‌های مدار دتکتور دارای 4 وضعیت زیر هستند:

حالت نرمال: در این حالت جریان کنترل مسیرهای زون از طریق مقاومت انتهای خط برقرار بوده و دتکتورها و شستی‌ها به صورت موازی به سیم‌های مدار زون‌ها متصل هستند.

اشکال مدار باز: اشکال مدار باز حالتی است که در آن سیم‌بندی در بعضی نقاط قطع شده و جریان کنترل عبور نمی‌کند. برای آزمایش این مورد، یکی از پایه‌های مقاومت انتهای خط را از روی ترمینال‌های (+Z1، –Z1) برداشته و مدار دتکتور را باز کنید. با این کار چراغ FAULT ZONE1 روشن می‌شود،  بازر صدا می‌دهد و داخل مرکز کنترل چراغ‌های GEN-FAULT و O زون مربوط هم روشن می‌شوند. حالا دکمه SILENCE FAULT SOUNDERS را فشار دهید تا بازر خاموش شده و چراغ‌ها روشن بمانند. در پایان، مدار را به حالت اولیه خود بازگردانید و کمی منتظر بمانید تا دستگاه به حالت نرمال برگردد. این آزمایش را برای مدار دیگر دتکتورها هم امتحان کنید.

اشکال اتصال کوتاه: اشکال اتصال کوتاه زمانی پیش می‌آید که در بعضی نقاط مدار، اتصال کوتاه ایجاد شده و باعث عبور جریان کنترل بیش از حد شود. برای تست اشکال اتصال کوتاه، ترمینال‌های (+Z1، –Z1) را به یکدیگر اتصال داده و در همان حالت نگه‌دارید. با این کار چراغ FAULT ZONE1 روشن می‌شود و بازر صدا می‌دهد. همچنین داخل مرکز کنترل، چراغ‌های GEN-FAULT و S زون مربوطه روشن خواهند شد. حال با فشردن دکمه SILENCE FAULT SOUNDERS بازر خاموش شده و چراغ‌ها روشن می‌مانند. پس از اتمام این آزمایش، اتصال کوتاه را برداشته و اجازه دهید دستگاه به حالت نرمال برگردد و تست را برای مدار دیگر دتکتورها هم انجام دهید.

وضعیت حریق: در وضعیت اعلام حریق، اتصال کوتاه نسبی ایجاد شده و جریان کنترل زیاد شده ولی به اندازه‌ای نیست که باعث اعلام اشکال اتصال کوتاه شود. برای آزمایش وضعیت اعلام حریق مدار کنترل دتکتور، باید یک مقاومت 470 اهم با کد رنگ زرد، بنفش، قهوه‌ای و طلایی را بین ترمینال‌های (+Z1، –Z1) قرار دهید. با این کار رله خروجی آژیر عمل کرده و چراغ Fire   Zone1 شروع به چشم زدن می‌کند و دستگاه در حالت اعلام حریق می‌ماند. حالا دکمه SILENCE ALARM SOUNDERS فشار دهید تا رله خروجی آژیر به حالت اول بازگردد. این کار باعث می‌شود چراغ Zone1 Fire ثابت شده و بازر به صدا دربیاید. در ادامه با فشردن دکمه RESET / RESOUND / TEST ZONE LAMPS دستگاه به وضعیت اعلام حریق بازمی‌گردد. حالا مقاومت 470 اهم را از روی ترمینال‌های  (+Z1، –Z1) برداشته و دکمه SILENCE ALARM SOUNDERS و بعد دکمه RESET / RESOUND / TEST ZONE LAMPS را فشار دهید تا دستگاه به حالت نرمال برگردد. این آزمایش را برای مدارهای دیگر دتکتور هم انجام دهید.

دقت داشته باشید که فشردن دکمه RESET / RESOUND / TEST ZONE LAMPS زمانی که دستگاه در حالت اعلام حریق است، تاثیری ندارد. همچنین ری‌ست کردن دستگاه در وضعیت قطع آژیرها، در زمان وجود حالت حریق، باعث راه‌اندازی مجددا آژیرها می‌شود. در پایان، برای تست نهایی، دکمه EVACUATE را فشار دهید، با این کار رله خروجی آژیرها عمل کرده و آژیرها راه‌اندازی می‌شوند. در صورت تمایل می‌توانید این آزمایش‌ها را با وصل کردن یک آژیر، دتکتور، شستی و مقاومت انتهای خط به ترمینال‌های مربوطه انجام دهید.

امکانات فرعی سیستم اعلام حریق آریاک

دستگاه‌های سیستم اعلام حریق آریاک معمولا دارای امکاناتی فرعی هستند که با استفاده از آن‌ها می‌توانید شستی‌ها، دتکتورها و آژیرها را آزمایش کرده و به حالت اتوماتیک اولیه برگردانید. برای مثال در صورتی که بخواهید آزمایش NON- LATCH یا تست تک نفره انجام دهید باید از جامپر ENG استفاده کنید. این جامپر جزو لوازم یدکی همراه دستگاه است. برای این آزمایش، جامپر ENG را در جای خود در داخل مرکز کنترل قرار دهید. این کار باعث می‌شود چراغ GENERAL FAULT روشن شده و بازر به صدا دربیاید و قابل خاموش شدن نباشد. حال با به وجود آمدن شرایط اعلام حریق، آژیر تقریبا نیم‌ثانیه صدا می‌دهد و قبل از این که مجددا به صدا دربیاید سه ثانیه خاموش می‌شود. در این سه ثانیه ال ای دی‌های  FIRE و FAULT همه زون‌ها روشن می‌مانند. این عمل تا زمان پر بودن داخل دتکتور از دود و بازنگشتن شستی به حالت عادی ادامه پیدا می‌کند. بعد از انجام دادن این آزمایش می‌توانید جامپر را از داخل مرکز کنترل بردارید.

همچنین با استفاده از جامپر  ENGامکان خارج کردن زون از مدار وجود دارد. برای این کار جامپر را در موقعیت موردنظر قرار دهید تا LED و چراغ FAULT زون روشن شده و بازر به صدا دربیاید. در این حالت می‌توان بازر را خاموش کرد. بعد از کامل شدن آزمایش باید جامپر را بردارید. در حالت‌هایی که در زون فعالیت‌های کنترل شده دودزا انجام می‌شود می‌توان با این روش دتکتورهای دودی را غیرفعال کرد.

آموزش نصب اعلام حریق

اعلام حریق اریاک

همچنین بخوانید: راهنمای نصب اعلام حریق سنس

نکات مهم درباره استفاده از مگنت‌های نگهدارنده و دستگاه تلفن‌کننده در اعلام حریق آریاک

طبق استاندارد EN54 در زمان نصب اعلام حریق آریاک، استفاده از وسایلی که جریان مصرف را بالا برده و باعث کاهش زمان کار باتری می‌شوند مجاز نیست. به همین علت توصیه می‌کنیم مگنت‌های نگهدارنده 24 ولتی بوسیله منبع تغذیه 24 ولت جداگانه تغذیه شوند و مگنت‌های نگهدارنده 220 ولتی نیز توسط رله‌ای که از طریق دستگاه تغذیه می‌شود راه‌اندازی شوند.

همچنین در صورتی که بخواهید در زمان آتش سوزی، با استفاده از دستگاه تلفن‌کننده با محل‌های موردنظر، ارتباط تلفنی برقرار کنید باید از کانکتوری که با علامت TEL روی برد اصلی مشخص شده، استفاده نمایید. این کانکتور دارای سه اتصال است که + و – برای تغذیه ۱۲ ولت تلفن‌کننده و T برای فرمان شماره‌گیری است.

عیب یابی سیستم اعلام حریق آریاک پس از نصب

پس از نصب سیستم اعلام حریق آریاک ممکن است با ایرادات و خطاهایی مواجه شوید که باید آن‌ها را رفع کنید. در ادامه برخی از این خطاها و نحوه برطرف کردن آن‌ها را توضیح می‌دهیم. البته فراموش نکنید که حتما در زمان برطرف کردن خطاها و باز کردن در جلوی دستگاه، برق 220 ولت را قطع کنید.

  • خطای مربوط به آزمایش مهندسی: در این خطا بازر به صدا درآمده و هیچکدام از نشانگرهای اشکال روشن نمی‌شود و با فشردن دکمه SILENCE FAULT SOUNDERS صدای بازر قطع نمی‌شود. برای رفع این خطا باید چک کنید که جامپر آزمایش مهندسی ENG در جای خود نباشد. جامپر را خارج کنید تا بازر و چراغ آزمایش مهندسی(در کنار جامپر) خاموش شوند. اگر با خارج کردن آن باز هم خطا ادامه داشت با فروشنده تماس بگیرد.
  • خطای اشکال تغذیه(BATTERY / POWER SUPPLY FAULT): برای رفع خطای اشکال تغذیه ابتدا چک کنید آیا چراغ سبز MAINS ON روشن است یا خیر؟ در صورت روشن نبودن، تغذیه 220 و فیوز آن را بررسی کنید. سیم‌های باتری را چک کنید تا سیم قرمز به ترمینال مثبت باتری و سیم سیاه به ترمینال منفی باتری وصل باشد. با اتصال اشتباه سیم‌های باتری، فیوز باتری می‌سوزد و باعث روشن شدن نشانگر اشکال تغذیه می‌شود. در این موقعیت باید با فروشنده تماس بگیرد.

همچنین در صورت وجود خطای اشکال تغذیه باید موارد دیگر مانند وصل بودن دو باتری 12 ولت با آمپرساعت مناسب به صورت سری به سیستم، اتصال صحیح کانکتورها به بردها و قرار گرفتن شیوه صحیح سیم‌های ترانس در داخل ترمینال را بررسی کنید. در صورتی که هنوز چراغ‌های MAINS ON و BATTERY / POWER SUPPLY FAULT روشن هستند باتری‌ها را تعویض کنید.

  • آلارم کاذب (FIRE FAULT): در صورت بروز خطای آلارم کاذب، مدار زونی که باعث ایجاد آلارم شده را از ترمینال جدا کنید. مقاومت صحیح انتهای خط با کد رنگ آبی، خاکستری، قرمز و طلایی را به جای آن قرار دهید. حال سوئیچ را در حالت ARM CONTROLS قرار داده و ابتدا دکمه SILENCE ALARM SOUNDERS و بعد دکمه RESET را فشار دهید. اگر با این کار آلارم کاذب رفع شد، دتکتورها و شستی‌های زون مربوطه را بررسی کنید تا شستی یا دتکتوری که آلارم ایجاد کرده را پیدا کنید. اگر وضعیت اعلام حریق با آلارم کاذب حل نشد با فروشنده تماس بگیرید.
  • خطای اشکال زون (ZONE FAULT): خطای اشکال زون یکی دیگر از خطاهایی است که امکان دارد پس از نصب اعلام حریق آریاک با آن مواجه شوید. در صورت بروز این خطا، مدار زونی که باعث ایجاد خطا شده را از ترمینال جدا کنید و مقاومت صحیح انتهای خط با کد رنگ آبی، خاکستری، قرمز و طلایی را جایگزین کنید. اگر با این کار اشکال زون رفع شد، سیم‌بندی و پایه دتکتورها را بررسی کنید. همچنین برای رفع این خطا باید بررسی کنید که جامپر خارج کردن زون از مدار در موقعیت خود قرار نداشته باشد. در صورت ادامه یافتن خطا، با فروشنده تماس بگیرید.
  • خطای اشکال آژیر (SOUNDER FAULT): برای رفع خطای اشکال آژیر باید فیوزهای خروجی آژیر F3، F4 و فیوز خروجی کمی F1(AUX) ( از نوع فیوز 20 میلی‌متری 1 آمپر که روی برد اصلی قرار دارند) را آزمایش کنید تا سوخته نباشند. اگر فیوزها سوخته بودند آن‌ها را تعویض کنید. همچنین چک کنید مقاومت انتهای خط با کد رنگ آبی، خاکستری، قرمز و طلایی وصل باشد. حال مدار آژیر مربوطه را از ترمینال جدا کرده و مقاومت انتهای خط را به جای آن وصل کنید. اگر با این کار خطای آژیر رفع شد، سیم‌بندی را چک کنید. اما اگر با این اقدامات اشکال همچنان ادامه پیدا کرد باید با فروشنده تماس بگیرید.
  • خطای عمل نکردن دکمه‌ها: یکی دیگر از خطاهایی که ممکن است پس از نصب سیستم حریق آریاک با آن مواجه شوید خطای عمل نکردن دکمه‌ها است. برای برطرف کردن این مشکل سوئیچ را در حالت ARM CONTROLS قرار داده و ابتدا دکمه SILENCE ALARM SOUNDERS و بعد دکمه RESET را فشار دهید. اگر با این کار خطا برطرف نشد، کانکتور اتصال سوئیج به برد اصلی را بررسی کنید. در صورت باقی ماندن خطا با فروشنده تماس بگیرید.

بازدید از سیستم اعلام حریق آریاک

سیستم اعلام حریق آریاک به بازدید و سرویس روزانه، هفتگی، فصلی و سالانه نیاز دارد. سعی کنید با یک سرویس‌کار حرفه‌ای یا یک سازمان معتبر قرارداد منظم تعمیر و نگهداری ببندید تا یک گزارش سالانه از تغییرات سیستم شما تهیه شود. توجه داشته باشید که هر گونه تعمیر غیرمجاز روی سیستم آریاک گارانتی آن را از بین می‌برد و شرکت هم در این زمینه مسئولیتی به عهده نمی‌گیرد. بازدیدهای دوره‌ای سیستم اعلام حریق آریاک عبارتند از:

  • بازدید روزانه: در بازدید روزانه سیستم اعلام حریق آریاک باید روشن بودن چراغ سبز رنگ MAINS ON و خاموش بودن چراغ‌های دیگر، بارز و آژیر را بررسی کنید. در صورت بروز هر گونه مشکل به سرویس‌کار اطلاع داده و آن را در فرم ثبت وقایع وارد کنید.
  • بازدید هفتگی: بازدید هفتگی سیستم اعلام حریق آریاک مفصل‌تر از بازدید روزانه است. در بازدیدهای هفتگی ابتدا باید سوئیچ را در حالت ARM CONTOROLS قرار دهید و دکمه RESET / RESOUND / TEST ZONE LAMPS را فشار داده و از روشن شدن زون‌ها و کار بازر مطمئن شوید. در ادامه برای آزمایش اعلام حریق، شستی اعلام حریق یا دتکتوری را فعال کنید و عملکرد آژیرها را بررسی نمایید. در پایان، دکمه ALARM SOUNDERS SILENCE و سپس RESET / RESOUND / TEST ZONE LAMPS را بزنید تا سیستم به حالت اولیه بازگردد. برای انجام دادن این آزمایش به دو نفر نیاز دارید.

همچنین بخوانید: سیستم اعلام حریق

همچنین در دسترس بودن تمامی شستی‌ها و دتکتورها را بررسی کنید. پیشنهاد می‌کنیم هر هفته یک زون، شستی و دتکتور متفاوت را آزمایش کنید تا تمامی قطعات به صورت دوره‌ای امتحان شده باشند. در صورتی که نقشه ساختمان با جزئیات استقرار دتکتورها و شستی‌ها در دسترس باشد کار شما برای بازدیدهای دوره‌ای راحت‌تر خواهد بود.

  • بازدید فصلی: در بازدید فصلی سیستم اعلام حریق آریاک گزارشات قبلی را مطالعه کرده و در صورت وجود مشکل، از برطرف شدن مشکلات قبلی مطمئن شوید. موارد دیگری که در بازدیدهای فصلی باید چک کنید باتری و اتصالات آن، وضعیت هر زون، دتکتور و شستی و همچین قابلیت باتری برای تغذیه آژیرها(با قطع برق 220 ولت) است.
  • بازدید سالانه: در بازدیدهای سالانه همانند بازدید هفتگی و فصلی تمامی شستی‌ها، دتکتورها، آژیرها و دیگر اتصالات و تجهیزات را بررسی کنید.
  • هر دو یا سه سال یک بار: هر دو یا سه سال یک بار باید دتکتورهای دود را تمیز کنید تا آلودگی باعث ایجاد آژیر مزاحم نشود. این کار با استفاده از وسایل مخصوصی انجام می‌شود بنابراین در صورت نیاز حتما با سرویس‌کار تماس بگیرید.
  • هر پنج سال یک بار: باتری‌های خشک سیستم اعلام حریق آریاک باید هر پنج سال یک بار تعویض شوند.

سخن پایانی

در این مقاله با آموزش نصب سیستم اعلام حریق آریاک همراه شما بودیم و تمام نکات و توضیحات مربوط به نصب این سیستم را در اختیار شما گذاشتیم. همانطور که گفته شد نصب، تست، عیب‌یابی و بازدیدهای دوره‌ای این سیستم نیاز به تخصص و مهارت بالایی دارند و باید توسط افراد حرفه‌ای انجام شوند.

پست های اخیر
پیشنهاد میکنم بخوانید
دیدگاه
دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اشترک گذاری