گالری

گالری

14 اردیبهشت 1403

11:44

mag.qpket logo
Search
Generic filters

14 اردیبهشت 1403

11:44

Search
Generic filters
دسته بندی مطالب
پست های اخیر
ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید
هیدرانت آتش نشانی

هیدرانت آتش نشانی

اشتراک گذاری

فهرست مطالب

شیر آتش نشانی یا هیدرانت آتش نشانی(Fire hydrant) تجهیزاتی هستند که به طور مستقیم به سیستم توزیع آب زیرزمینی متصل می‌شوند و در مواقع موردنیاز برای اطفای حریق مورد استفاده قرار می‌گیرند. این شیرها از قرن هجدهم به بعد در اروپا و آسیا استفاده شدند. شیر هیدرانت آتش نشانی ایستاده(ستونی) که امروزه در گوشه و کنار خیابان‌ها دیده می‌شود در قرن نوزدهم اختراع شده است. این شیرها امکان استفاده از منبع آب را در مکان‌های مختلفی مانند مناطق شهری، مکان‌های آموزشی، اماکن صنعتی و امتداد خیابان‌ها فراهم می‌کنند. در ادامه اطلاعات کاملی درباره هیدرانت آتش نشانی در اختیار شما قرار می‌دهیم.

همچنین بخوانید: اطفا حریق چیست

شیر هیدرانت چیست؟

تصور کنید در یک نقطه آتش‌سوزی رخ داده اما آب موجود در مخازن آتش نشانی برای مهار این حریق کافی نیست. در این مواقع، آب موردنیاز برای خاموش کردن حریق از شیر هیدرانت آتش نشانی تامین می‌شود. شیرهای این دستگاه آتش نشانی همان وسایل آهنی کوتاه قرمز یا زرد رنگی هستند که معمولا در حاشیه خیابان‌ها دیده می‌شوند. اگر چه ممکن است این شیرها از نظر اندازه و ظاهر با یکدیگر متفاوت باشند اما قسمت‌هایی مانند سیلندر، انواع سوپاپ و نقاط اتصال در همه آن‌ها مشترک است.

در برخی مناطق براساس قوانین محلی، شیرهای آتش نشانی بسته به میزان آبی که با فشار خاصی تامین می‌کنند رنگ‌آمیزی می‌شوند. این کار در مواقع ضروری به آتش نشان‌ها کمک می‌کند تا تشخیص دهند کدام شیر برای یک موقعیت خاص بهتر است. معمولا آتش نشان‌ها مجبورند از آچار پنج ضلعی مخصوص برای برداشتن درپوش هایدرانت آتش نشانی استفاده کنند. پس از برداشتن درپوش‌ آن‌ها شیلنگ‌ها را به دریچه‌های هایدرانت وصل می‌کنند و آب به داخل شیلنگ‌ها جریان پیدا کرده و برای خاموش کردن آتش مورد استفاده قرار می‌گیرد.

هیدرانت آتش نشانی

تاریخچه شیر هیدرانت آتش نشانی

هیدرانت ایستاده ستونی روی زمین، اختراع قرن نوزدهم است. قبل از لوله‌کشی منابع آب، آب موردنیاز برای اطفای حریق، در درون دیگ‌ها و سطل‌ها همراه با یک پمپ آتش نشانی توسط اسب‌ها حمل می‌شدند. در قرن شانزدهم پس از نصب سیستم‌های آب اصلی چوبی در شهرها، آتش نشانان هم لوله‌هایی را حفر کرده و سوراخی‌هایی را روی آن‌ها برای دسترسی به آب ایجاد کردند. این نواحی توسط یک نشانگر مشخص می‌شدند و آتش نشانان در مواقع موردنیاز می‌توانستند از نواحی مشخص شده، سطل‌ها و پمپ‌هایشان را پر از آب کنند.

در سال‌های بعد، با جایگزینی لوله‌های چدنی به جای سیستم‌های چوبی، نقاط دسترسی دائمی به آب شهری برای آتش نشانان در نظر گرفته شد. اولین هیدرانت آتش نشانی چدنی که به عنوان شیر آتش نشانی مدرن شناخته می‌شود در سال 1801 توسط فردریک گراف(Frederick Graff)، مهندس ارشد کارخانه آب فیلادلفیا اختراع شد. طرح او یک شیر بشکه مرطوب بود. در این شیرها بخشی از شیر که پر از آب بود در بالای زمین قرار داشت و دریچه‌ای روی آن در نظر گرفته شده بود. این اختراع از قرن نوزدهم تابحال از نظر مواردی مانند انجماد، دستکاری، قابلیت اطمینان، اتصال و … بهبود پیدا کرده است.

برخلاف گذشته، در حال حاضر اکثر شیرهای آتش نشانی مورد استفاده در مناطق دارای دمای انجماد، طرح‌های بشکه خشک هستند. در این هیدرانت‌ها، شیر در زیرزمین تعبیه شده و درون لوله روی زمین، آبی وجود ندارد و پس از استفاده هم هیچ آبی درون هیدرانت باقی نمی‌ماند. بنابراین هیدرانت در دمای پایین و سرد دیگر یخ نمی‌بندد.

همچنین بخوانید: تجهیزات آتش نشانی

هایدرانت

انواع هیدرانت آتش نشانی

هیدرانت آتش نشانی به دو نوع شیر هیدرانت آتش نشانی ایستاده و شیر آتش نشانی زیرزمینی تقسیم می‌شود.

  • شیر هیدرانت آتش نشانی ایستاده

در مناطق شهری شیرهای این دستگاه آتش نشانی ایستاده معمولا به رنگ قرمز طراحی می‌شوند. این شیرها به شبکه آب و فاضلاب شهری متصل هستند و در زمان آتش سوزی مورد استفاده قرار می‌گیرند. شیر هیدرانت ایستاده آتش نشانی در دو دسته لوله خشک و لوله مرطوب نصب می‌شوند. در شیر آتش نشانی ایستاده خشک، آب درون لوله و بخش فوقانی شیر جریان ندارد. پس از باز نمودن شیر اصلی، آب به درون لوله خشک هدایت می‌شود و پس از اتمام کار و بسته شدن شیر اصلی، سیستم تخلیه اتوماتیک باعث تخلیه آب باقی‌مانده در لوله می‌شود.  در صورت بروز حوادثی مانند شگستگی و یا ضربه، از این شیرها آب خارج نمی‌شود. همچنین هیدرانت آتش نشانی خشک در مقابل خوردگی، ضربه و شکستگی و خردشدگی مقاومت بالایی دارد. از این نوع شیرها در مناطق سردسیر که امکان یخ زدن آب وجود دارد استفاده می‌شود.

همچنین بخوانید: کوپلینگ آتش نشانی چیست

در هیدرانت آتش نشانی مرطوب آب دائما درون بخش فوقانی جریان دارد و برای هر یک از خروجی‌ها یک شیر جداگانه در نظر گرفته شده است. به خاطر یخ‌زدگی، از این نوع دستگاه‌ها در مناطق سردسیر استفاده نمی‌شود. همچنین هیدرانت آتش نشانی ایستاده مرطوب در مقابل عواملی مانند شگستگی لوله و ضربه مقاومت پایینی دارد. تفاوت‌های بین شیر هیدرانت آتش نشانی ایستاده خشک و شیر هیدرانت آتش نشانی ایستاده مرطوب را در جدول زیر مشاهده می‌کنید:

شیر هیدرانت آتش نشانی ایستاده خشک

شیر هیدرانت آتش نشانی ایستاده مرطوب

در مناطق دارای آب و هوای سرد که از بابت انجماد آب نگرانی وجود دارد از این وسیله استفاده می‌شود.

در مواردی که نگرانی بابت انجماد وجود ندارد از این هیدرانت استفاده می‌شود.

در این هیدرانت آب کاملا در زیر زمین جریان داد.

در این هیدرانت آب در بالای سطح زمین قرار دارد.

هزینه ساخت بیشتر و مراحل ساخت هم سخت‌تر است.

هزینه ساخت کمتری دارد و ساخت آن هم آسان‌تر است.

دسترسی و نگهداری از این تجهیزات سخت‌تر است.

دسترسی و نگهداری از هیدرانت‌های مرطوب راحت‌تر است.

مقاومت بالا در برابر شکستگی، ضربه و خوردگی

مقاومت پایین در برابر شگستگی، ضربه و خوردگی

هایدرانت

  • هیدرانت آتش نشانی زیرزمینی

در هیدرانت آتش نشانی زیرزمینی از یک لوله یکپارچه استفاده می‌شود. این تجهیزات کاملا در زیرزمین نصب می‌شوند و دارای ماژولی برای قطع و وصل جریان آب، اتصال دهنده شیر و شیلنگ هستند.

کد گذاری رنگی هیدرانت های آتش نشانی

براساس استاندارهای انجمن ملی حفاظت از آتش(NFPA)، تمام شیرهای آتش نشانی باید کد رنگی داشته باشند. این رنگ‌ها بر روی درپوش‌های بالای شیرها قرار می‌گیرند و نشان‌دهنده‌ی جریان مورد انتظار در طول عملیات هستند. رایج‌ترین رنگ‌های مورد استفاده در هیدرانت های آتش نشانی به شرح زیر است:

رنگ آبی روشن یا آبی > 1500 GPM: دارای جریان بسیار خوب و مناسب برای کاربردهای صنعتی

رنگ سبز 1000-1500 GPM مورد استفاده برای مقاصد مسکونی

رنگ نارنجی 500-999 GPM دارای جریان کافی

رنگ قرمز <500 GPM دارای جریان کم و ناکافی

همچنین بخوانید: نازل چیست

سخن پایانی

در این مقاله هیدرانت آتش نشانی را معرفی کردیم.  همانطور که گفته شد هیدرانت آتش نشانی یا شیر آتش نشانی نوعی سیستم لوله‌کشی است که به طور مستقیم به منبع اصلی آب شهری وصل می‌شود و در مواقع مورد نیاز آتش نشانان از آن برای اطفای حریق استفاده می‌کنند. با ایجاد حریق در صورتی که منبع آب ماشین‌های آتش نشانی ناکافی باشد، شیلنگ‌ها به هیدرانت نصب می‌شوند و آب به داخل ماشین آتش نشانی ریخته می‌شود و از آنجا پمپ شده و روی آتش پاشیده می‌شود.

منابع:

https://en.wikipedia.org

https://wonderopolis.org/wonder

www.linquip.com/blog

پست های اخیر
پیشنهاد میکنم بخوانید
دیدگاه
دیدگاه
2 پاسخ
  1. هیدرانت آتش نشانی برای استفاده عموم آزاده یا فقط آتش نشان ها استفاده اجازه از اونو دارن؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اشترک گذاری