روز آتشنشان، ۷ مهر، فرصتی است برای قدردانی از قهرمانانی که با ایثار و شجاعت در دل خطر میروند تا جان و مال هموطنانشان را نجات دهند. آتشنشانان ایرانی با روحیه فداکاری و مسئولیتپذیری، همواره در مواجهه با سختترین حوادث، حافظ امنیت و آرامش جامعه هستند. این روز یادآور تلاشهای بیوقفه و ارزشمند این قهرمانان بیادعاست. در این مطلب از وبلاگ کیوپیکت به 7 مهر روز آتش نشان و اهمیت این شغل از ایمنی و اطفای حریق می پردازیم.
در روز 7 مهر سال 1359 بود که پالایشگاه آبادان توسط عراق مورد حمله هوایی قرار گرفت. وقتی که تعداد زیادی از آتش نشانان منطقه برای اطفای حریق مشغول کار شدند، پالایشگاه مجددا مورد حمله هوایی قرار گرفت. این حمله باعث شهادت بسیاری از آتش نشانان گردید. به همین دلیل بود که 7 مهر روز آتش نشان نام گرفت.
تاریخچه جهانی روز آتش نشان
با اینکه 7 مهر روز آتش نشان در ایران نامگذاری شده است اما در جهان روز 4 مه هر سال برابر با 15 اردیبهشت به عنوان روز آتش نشان شناخته شده است.
دلیل نامگذاری 4 مه به عنوان روز جهانی آتش نشان، جان باختن چند نفر از آتش نشانان استرالیایی در جریان یک حریق گسترده در سال 1998در این کشور بوده است.
اهمیت 7 مهر
چه در زمان وقوع حوادث طبیعی چون زلزله و سیل، یا در هنگام رویدادهایی با عوامل بشری چون آتشسوزی یا فروریختن ساختمانها به هنگام عملیات ساخت و ساز، یا زمانی که کودک شما در اثر شیطنت جان خود را به خطر انداخته است، همیشه اولین کسی که به ذهن شما میرسد و با دیدنش آسودهخاطر میشوید آتشنشان بودهاست.
حرفهی آتشنشانی در ایران و جهان از قدمت بالایی برخوردار است. و این یاران فداکار مردم از زمان شکلگیری ابتداییترین ادارات که وظیفهی اطفای حریق را بدون برخورداری از تجهیزات خاصی برعهده داشتند. تا به امروز که سازمانهای آتش نشانی با تجهیزات حفاظت فردی و اطفای حریق نسبتا پیشرفته در سراسر جهان فعالیت میکنند. آنان همواره چون ناجیان بشر با فدا کردن جان و سلامت خود، زندگی افراد بسیاری را نجات دادهاند. و با کوشش فراوان سعی در کاهش تلفات جانی و مالی ناشی از حریق داشتهاند.
اما با این همه آتشنشانی از آن دست مشاغلی است که همگان امیدوارند همواره بیکار باشند، چرا که صدمات جسمی و روانی این شغل بر این مامورین دوست داشتنی منجر به غمی عمومی در مردم خواهد شد. همانطور که در مورد حادثه حریق پلاسکو مشاهده کردیم، تمام کشور در اندوهی عمیق شریک شد.
ضرورت توسعه فرهنگ ایمنی
از این رو است که باید در گسترش فرهنگ و ارتقای سطح ایمنی ساختمانها بکوشیم تا اندکی قدردان این فرشتههای نگهبان باشیم.
در کشور ما هدف اصلی نامگذاری 7 مهرماه به روز ایمنی و آتشنشانی، علاوهبر قدردانی از آتشنشانان، توجه به این موضوع است. همچنین باید در گام اول، ما مردم با رعایت نکات ایمنی و تامین تجهیزات مناسب از وقوع حوادث ناگوار جلوگیری کنیم. و اینکه در گام دوم، یاور این ناجیان فداکار باشیم.
سامانه تخصصی کیوپیکت ضمن شاد باش این روز فرخنده و گرامیداشت مقام آتشنشان، اعلام میدارد که مفتخر است در راه فرهنگ سازی و فراهم کردن بستری برای آشنایی و تهیهی تجهیزات ایمنی و حفاظت فردی گام برداشته و با تمام قوا در این راه میکوشد، باشد که با کمک همگان در این راه موفق باشیم.
روز آتش نشان فرخنده باد.